9 November 2012

Noa's concert in Manresa (Spain)


DAMIÀ VICENSMANRESA Noa, amb la seva veu vinguda des de l'altra punta de la Mediterrània, va actuar ahir a la nit al teatre Kursaal de Manresa acompanyada del quartet napolità Solis String i del guitarrista Gil Dor. El concert es va convertir en un homenatge al Mare Nostrum amb un repertori que va abraçar des de cançons populars del sud d'Itàlia, fins a sons eminentment hebreus, passant per cants tradicionals del Iemen.
La visita de Noa al Bages va aixecar força expectació i el Kursaal, pràcticament ple, presentava la imatge de les millors ocasions. L'espectacle, d'una hora i mitja llarga de durada, va finalitzar amb generosos aplaudiments d'uns assistents que van poder comprovar la nova dimensió que el conjunt napolità ha aportat a la música de Noa. L'essència de les aigües que comparteixen les terres el sud d'Europa, del Pròxim Orient i del nord d'Àfrica van embolcallar el teatre d'un clima totalment mediterrani.
Noa va encetar amb un "shalom" i un "bona nit" la seva actuació. La israeliana va empatitzar amb l'auditori amb diverses explicacions, en anglès, de l'origen dels temes que anava interpretant. Vestida durant mig concert de blanc, i l'altra meitat de negre, Noa, descalça, va enlluernar el Kursaal amb la seva imponent veu i un ball igualment sensual.
Les cordes dels músics del Solis String Quartet, originaris de la bulliciosa i alegre ciutat de Nàpols, van oferir una sonoritat refinada i clàssica, que va casar a la perfecció amb el cant de la hebrea. La seva evident complicitat (col·laboren junts des de fa deu anys) es va transmetre de forma transparent a l'escenari del teatre manresà.
Malgrat que el quartet va dosificar la seva participació, qui no es va moure durant tot el concert de l'esquerra de Noa va ser el seu guitarrista i company, des de fa 23 anys, Gil Dor. La israeliana, a més, també va estar escortada per un percussionista, tot i que ella mateixa va voler mostrar, en més d'una ocasió, les seves habilitats als tambors.
Noa, amb més de dues dècades de carrera musical, va llançar al vent cants tristos i d'esperança, i temes en els quals el drama es tenyia a voltes d'ironia per la gràcia napolitana. Els assistents van participar amb cançons com I don't know i van intentar seguir el ritme amb les mans en d'altres peces. Noa, que va dedicar una cançó iemenita a totes les dones del planeta, va navegar sempre amb bravura i emoció.
La cantautora israeliana es va acomiadar de Manresa desitjant "pau, amor i amistat" davant d'un públic aparentment satisfet del viatge.







ONI MATA I RIUMANRESA
La cantant israeliana Noa serà un dels caps de cartell de la propera edició de la Fira Mediterrània de Manresa, que celebrarà els seus primers quinze anys de vida del 8 a l'11 de novembre. El director artístic del certamen, David Ibáñez, va apuntar ahir al matí que Noa "és una de les grans veus de la Mediterrània", i va avançar que actuarà amb el Solis String Quartet i que oferirà l'estrena mundial del seu nou repertori. El concert tindrà lloc el divendres 9 de novembre al Teatre Kursaal.
Noa és una artista de renom internacional que l'11 de setembre del 2009 va ser la protagonista involuntària d'una polèmica política. La cantant va actuar durant la cerimònia oficial de celebració de la Diada al Parc de la Ciutadella. En els dies previs, però, Iniciativa per Catalunya-Els Verds va anunciar que faria un acte de protesta simbòlic perquè, segons la formació ecosocialista, Noa s'havia mostrat partidària dels bombardeigs sobre Gaza. Quan va ser el seu torn, alguns assistents van xiular -tot i que la xiulada va quedar contrarestada per molts aplaudiments- i van exhibir banderes palestines. D'altra banda, també és coneguda l'amistat de Noa amb el santpedorenc Josep Guardiola, que va assistir a un concert de la cantant en un viatge recent a Israel en compa-nyia de la seva companya, la manresana Cristina Serra.
La participació d'artistes coneguts internacionalment en la propera edició de la Fira Mediterrània es completa, de moment, amb la formació polonesa de klezmer Kroke i l'espectacle conjunt de la Cobla Sant Jordi i Niño Josele i el trompetista sard Paolo Fresu. Kroke és la denominació jiddisch de Cracòvia, un trio que actuarà a Manresa després d'haver consolidat en les dues darreres dècades una de les propostes de música klezmer més aplaudides del continent. Kroke va ser descobert pel realitzador nord-americà Steven Spielberg, a instàncies del músic Peter Gabriel, quan estava rodant l'oscaritzada pel·lícula La llista de Schindler.





El públic del Teatre Kursaal de Manresa ha pogut escoltar aquest divendres al vespre l'únic concert que la cantant israeliana Noa ha ofert aquest any a l'Estat. Acompanyada per la formació napolitana Solis String Quartet, Noa ha ofert un repertori de cançons amb sabor hebreu, napolità, anglès, espanyol i català. La cantant ha deixat el públic entusiasmat quan s'ha atrevit a entonar una cançó en català, 'La vida es bella', traduïda per Joan Ollé.
Pel que fa al contingut de les seves cançons, Noa ha expressat que totes elles coincideixen en un punt i és que "sempre diuen alguna cosa profunda". "La majoria de cançons les escric jo mateixa i m'inspiro en moltes coses de la vida com en temes personals, globals o polítics, així com també hi ha algunes cançons més connectades amb les meves arrels", ha relatat.
La música en moments de crisi
Noa s'ha mostrat molt contenta de poder cantar a l'Estat perquè "sé que els espanyols passen moltes dificultats en aquests moments i la música té molt valor en les vides de la gent, especialment quan els temps són difícils". La cantant s'ha mostrat convençuda que l'art pot ajudar en l'actual context de crisi econòmica perquè "és capaç de treure les emocions més profundes -com la por, l'amor, els somnis o les aspiracions- i transformar-les en una cosa que es pot percebre i que ens uneix a tots". "La gent necessita unir-se a l'art i connectar amb el seu cor", ha explicat.





No comments:

Post a Comment